Procvetam Video Zontag 2020

zontag procvetam 2020                        

Ovo je još jedan singl koji izlazi iz studija Aleksandra Bekusa – Novi Sad. Beki trenutno producira gomilu acid bendova iz sveta, naročito iz Zapadne Amerike. On radi zapravo s više zemalja i radi u više žanrova, ali za ovu priču je bitna ta nova produkcija čija je prirodna posledica New Acid Acoustic Rock. Beki je potpuno nepoznat srpskoj rok javnosti. Ali, u svetu stvari stoje drugačije. On producira stotine bendova. Ja sam s njim uradio „Energy and Light“, „Februar“, a trenutno objavljujemo singl po singl. Svaka pesma ima poruku. Neke pesme će biti basne, kao „Jablan“ (koja sledi), „Super Šilja“ (koja sledi) kao i „Procvetam“ na određeni način. Neki tekstovi su pozajmljeni kao „Okean“ (Tišma) ili „Oda slobodi“ (Gundulić).

Piše: Vlada Nedeljković

Pesmu sam svirao u više verzija, u različitim štimovima dok se nisam zaustavio na jednom posebnom štimu. Nije tajna. U pitanju su ovi tonovi DADDAD. Dakle muzički DADA, jednostavan i kristalno jasan. Znate, nema pesme bez rifa. A te rifove brzo čovek prostudira dok svira iz eadghe štima. Da bi mogao ponovo da izvlačiš nove rifove na gitari, moraš da menjaš štim. Neki štimovi omogućavaju da se čuje istovremeno i bas linija i solo linija i akord. Efekat je kao da čuješ dve tri gitare, a u pitanju je samo jedna.

105584775_2352793525017399_4257798953397888148_n

Ova pesma je odavno nastala. Pomogao mi je Mića Bosanac pre više decenija. I tekst je originalan. Refren sam preuzeo od Davida Albaharija, s kojim sam učestvovao u jednoj emisiji 1990. u tad čuvenom Radio Pančevu. S nama je bio i moj prijatelj, profesor Dragan Radulović koji je preveo knjigu „Trava“. Pesma nije samo lična, već prestavlja i delić ideološke matrice rokenrol generacije. Te godine, Jugoslavija je još postojala, kao i velika nada da će život ovde procvetati. No, mi smo ušli u rat svih protiv svih, usput smo zaratili i s prirodom, a to s prirodom je mnogo pogubnije. Bacili smo otrove u reke, u zemlju, u vazduh i u naše duše. Pobili smo pčele, pa šta. Pa, ništa. Bukvalno ništa neće ostati od biljaka i života na planeti ako ih dokrajčimo, a na dobrom smo putu. Menjamo vremenske prilike po potrebi i izazivamo tektonske ekološke i temperaturne promene. Zaratili smo s Kosmosom i kazna momentalno stiže, ali ne po ljudskim protekcionističkim zakonima gde je neko kao dobar, neko je nevin, a neko i kriv. Kosmos je pravedan. I kazna je totalna i sveobuhvatna. Greške se momentlano plaćaju, nikakve molitve nam neće pomoći. Čovek se dakle odrodio sam od sebe, a odrodio se i od prirode i ŽIVOTA. Moja najveća radost je svaki novi dan i izlazak Sunca, susret s biljkama koje se presijavaju u parkovima, susret s životinjama, dakle s stvorenjima koja su još uvek u skladu s Kosmosom za razliku od nas. Postojala je u Jugoslaviji jedna neverovatno urbana generacija u svim svetim gradovima od Dubrovnika do Beograda. Ona je pokušala da veruje u prirodne zakone, a ne ljudske i političke. Verovala je u sklad i ljubav i pobedu života nad glupošću i smrću. Njen najveći spomenik je Jugoslovenska rokenrol kultura, koja još uvek postoji, ali samo na nebesima. Sve naše rokenrol duše već pripadaju tom nebeskom gradu i toj nebeskoj rokenrol naciji, a kad procvetamo i bacimo seme, pripadaće i naša tela.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *