Kad Zontag prospe pred nas ‘Super Kikiriki’

http://www.rockomotiva.com/fresh/video-singl/kad-zontag-prospe-pred-nas-super-kikiriki/

 

Piše: Vlada Nedeljković

Kratak uvod o Diznijevim junacima u Srbiji

Pre rata u periodu 1935-1941. u Jugoslaviji se nedeljno prodavalo oko dvesta do trista hiljada primeraka stripova. Najranija verzija stripova o Mikiju Mausu objavljena je u dečijem listu „Veseli četvrtak“, još 1932. godine. Ulaskom nacista u Beograd, 1941. godine, stripovi, uključujući i Diznijeve, prestali su da izlaze. Nakon rata i nakon rezolucije Informbiroa 1948. godine, kada je Jugoslavija počela da se okreće kulturi Zapada, otvorio se prostor i za povratak Diznija. „Zašto da ne, ja volim Paju Patka“, izjavio je Josip Broz. Na spisaku filmova koje je Tito gledao u njegovoj rezidenciji je bilo puno Diznijevih filmova. Usledio je masovni povratak Diznija u socijalističku Jugoslaviju.

Super Šilja ili Super Goof

U Americi se prva verzija Super Šilje dogodila u februaru 1965. „The Phantom Blot meet Super Goof“ (Walt Disney’s The Phantom Blot # 2, februar 1965) Super Goof je Goofyjev superherojski alter ego koji svoje moći dobija jedući super kikiriki. Goofy je postao prvi Disneyev lik koji je takođe postao superheroj. Njeove sposobnosti su fascinantne- može leteti, ima rendgenski vid, super snagu, super brzinu, super disanje i druge moći.

Te godine 1965. Kalifornija je gorela u rokernol kutluri, u San Francisku su svirali the: Beatles, Rolling Stones, Byrds, Jefferson Airplane Charlatans, Great Society. Fugs ,Mystery Trend Grateful Dead. Ken Kesey je vec 1964 prošao s autobusom punim umetnika na tripu celu Ameriku i sve se to slivalo u SF zajedno s pesnicima kao sto je Alan Ginzberg ili Gary Snyder. Beat poezija, eksperimenti, nova muzika označili su te 1965, najavu psihodelične 1966. Uporedo s razvojem psihodelične umetnosti koja je počela 1965, počela je da se razvija i popularnost Super Šilje kako u Americi tako i po svetu pa i u Jugoslaviji. Diznijevi junaci su bili mnogo popularniji i stariji nego np Alan Ford ili Teks Viler. Svi su prvo čitali Diznija, ostalo je kasnije došlo. Super Šilja je bio prvi psihodelični strip junak. Mnogi to nisu ni primetili, jer su ga čitali dok su bili deca.

107746712_211379553406439_1556116492306792977_n

Ja sam isto bio jedan od klinaca koji je i prodavao stripove s Mikijem 1970.godine i često sanjao snove gde su se u snu pojavljivali svi Diznijevi junaci. I eto odlučio sam da ih ponovo pozovem u basnu, kako bi dočarao šta nam to rade moderne Baje Patkovi po kraljevstvima Kosova i Avganistana…

Što se tiče produkcije i ovog puta je za to bio zadužen Aleksandar Belobrk Bekus, by the way, pre nekoliko godina mi je objašnjavao problem ljudi na heroinu. Kazao mi je, oni hoće da su super, da im je stalno super. Kao onaj Šilja koji pojede super kikiriki i onda postaje Super Šilja. .

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *