Knjige

helikopter
Helikopter na glavi  (Prilog istoriji pančevačke rok scene 1962 – 2004.)- . Opština Pančevo & Tim za komunikaciju 2004
u boji preradjeno
Na promociji knjige snjimljen je i istoimeni film
Na ovom sajtu možete videti kakva je bila atmosfera na promociji knjige.
https://www.youtube.com/watch?v=Nof-qWH8Ntg
Na ovom sajtu su fotke
https://www.facebook.com/Helikopter-na-glavi-istorija-rok-kulture-Pan%C4%8Deva-458301120859770/
Untitled-1
Devojčice i dečaci s Dunava  (prilog istoriji urbane kulture Novog Sada 1962 1970) – Zavod za kulturu Vojvodine 2007.
547101_200796513384925_1246565614_n
       
                                       Devojčice i dečaci s Dunava  (prilog istoriji urbane kulture Novog Sada 1962 1980) – Zavod za kulturu Vojvodine 2010.

Kada su svojevremeno legendarnog gitaristu Džimija Pejdža pitali šta misli o nazivu heavy metal za muziku koja ga je proslavila, ovaj je lakonski odgovorio: „Nisam joj ja dao ime, ja sam je izmislio”. Sasvim drugačije, to jest – gotovo sasvim obrnuto a podjednako dobro, stvar stoji s knjigom “Devojčice i dečaci s Dunava” Vladimira Nedeljkovića, već dokazanog znalca istorije rokenrola na panonskom terenu, rokenrol autora i strip majstora, dakle nekog kome je ovaj vid planetarne kulture ako već ne u malom prstu a ono bar u krvi koja snabdeva mozak i u njemu sabira bitne činjenice. Ukratko, niti je Nedeljković bio aktivan učesnik događaja koje tematizuje, niti im je do sada dao neki vidljiviji doprinos, ali je ovom knjigom ne samo učinio važan korak u postkanonizaciji danas umalo sasvim iščilelog korpusa novosadske rokenrol scene šezdesetih i ranih sedamdesetih godina 20. veka nego je i jednom već umalo virtuelnom svetu iznova izgradio čvrst, prepoznatljiv obris i zadao bitne koordinate za njegovo dalje izučavanje i valorizaciju.

Prva prednost njegovog hroničarskog rada, sabranog na ovih stotinak stranica, ambiciozno je postavljena, validna i zavidno ispoštovana njegova struktura, zahvaljujući kojoj se analitički pismeno dati pasaži šire planetarne kontekstualizacije razmatranog fenomena, govor akribično sabranih svedočenja njegovih NS protagonista, dokumenata, medijskih i drugih odjeka sabiraju u primerno čitljivu, preglednu celinu.

Nije to, dakle, samo hronološki pregled rada važnijih bendova koji su Novi Sad kad je i trebalo upisali na rokenrol kartu nekadašnje Jugoslavije i sveta već i prava mala (kontra)kulturna paraistorija date mini-epohe s vrlo dobro ilustrovanom, pa i protumačenom mrežom odnosa, uticaja, prožimanja samog rada bendova i umalo svih lokalnih i globalnih dešavanja s likom i imenom iz kojeg emanira aktivan duh opisanog vremena. Pregledno su tu dati i očigledni elementi sprege s tzv. lokalnom art-scenom – karakteristični za NS rok idiom, topografija tada najživljih NS rok poligona, diskografija predstavljenih grupa, a onima koji su željni i nekog dodatnog analitičkog rakursa, Nedeljković je nesebično ustupio deo svog autorskog prostora i drugačije angažovanim tumačima NS i šire kulturne scene sa čvrstim rokenrol zaleđem i iskustvom (Predrag Vranešević, Slobodan Tišma…), što očigledno doprinosi izoštravanju intencionalnog polja, pa i umalo kunst-historičkoj plastičnosti ovog vrednog izdanja.

Naravno, niti je Nedeljkoviću ovo prva knjiga u kojoj se bavi preciznim ucrtavanjem manje poznatih kulturnih meridijana Vojvodine tamo gde treba, niti je to prva knjiga koja se bavi ranim RnR izohipsama Novog Sada. Ali, svakako je treba pročitati, pa i imati, dok će Nedeljkovićevim sukscesorima u istraživanju date vrste ona nedvosmisleno sjajno poslužiti, kao malo koji štampani rad i izvor do sada.

Vladimir Kopicl

       https://www.facebook.com/Devoj%C4%8Dice-i-de%C4%8Daci-s-Dunava-rok-kultura-Novog-Sada-od-1962-do-1980-200795560051687/
Untitled-1
                                                                       Akcija –  Pobuna  ( prilog istoriji urbane kulture Vojvodine 1962 1980) – Zavod za kulturu Vojvodine 2015.
https://www.facebook.com/Akcija-Pobuna-1759758997578419/